Какво е Мовембър и защо не е просто поредната модна тенденция | ArthaBeauty

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

Подарък продукт с всяка поръчка, платена с карта

Вашата кошница

Нямате артикули в количката.

Меню

Актуално

Какво е Мовембър и защо не е просто поредната модна тенденция

Мовембър – съвременното мъжко течение, което цели да се популяризират проблемите свързани с мъжкото здраве и превенцията им.

Мовембър е съчетание от две английски думи – мустак и ноември (moustache + November = Movember). Това е съвременно мъжко течение, което цели да се популяризира информираността относно проблемите свързани с мъжкото здраве и по-специално рака на простата.

Всичко започва в Мелбърн, Австралия още през 2003 г., когато група мъже на шега решили да възродят модата на гордо стоящият засукан мустак върху мъжките лица. Идеята бързо набрала почитатели и се развила в кауза – грижа за мъжкото здраве. Основната цел е мъжете да бъдат по-информирани, да правят редовно профилактични прегледи и да не се притесняват да говорят за здравословните си проблеми. Постепенно се открива и дарителски фонд, благодарение на който се подпомага лечението на мъже в нужда по целия свят. Мовембър се превръща в нещо много повече от просто мода, а ноември в месец на мъжкото здраве.

За съжаление голяма част от заболяванията протичат безсимптомно, затова профилактиката е ключова за навременното откриване на проблеми и тяхното лечение. В знак на съдействие и подкрепа от страна на медицината в цял свят през ноември се организират безплатни профилактични прегледи, за да се насърчи посещението им. В България също има клиники, които се включват в Мовембър. Най-застрашаваната възрастова група са мъже над 45 години и тези с фамилна обремененост.

Участниците в Мовембър трябва да се обръснат гладко на първия ден от ноември и в продължение на целия месец да са изключително отдадени и грижовни в отглеждането на мустака си.

Сигурно бихте попитали „С какво толкова помагат като си пускат мустак?“. Достатъчно е един мъж да предизвикат интерес в околните с промяната във външния си вид и да бъде попитан защо го прави, така за каузата ще научават все повече хора. Ще се провокират дискусии, а в последствие и ще се спасят животи.

Всички дами подкрепящи мъжете, включили се в каузата помагат за поддръжката на мустака и от своя страна напомнянето за редовните профилактични прегледи.

Ние от ARTHABeauty също подкрепяме инициативата Мовембър, затова правим намаление на част от мъжката ни козметика ТУК. Погрижете се за мъжете, на които държите още днес!