Ние сътворяваме красота,
шедьовърът сте вие!
Козметика от ArthaBeauty
Безплатна доставка
при поръчки над 79лв.
0
Количка 0 Продуктa
Общо:0.00 лв Виж количка
0

S.O.S.: Как да спася увредената коса?

Ели ArthaBeauty 13 Ноември 2020
Привет, мили шедьоври,

тази статия чувствам, като личен разговор с тези от вас, които имат притеснения за косата си и се борят да я възстановят. След агресивно изрусяване, слънчево лято и крайно небрежно отношение от моя страна, косата ми (която и без друго е слабичка) съвсем излиня и това сериозно се отрази на самочувствието ми. Сухи краища, които хвърчат и се подвиват, защото изобщо не тежат вече; абсолютно никакъв блясък; засилен косопад – кошмар след кошмар. Есента ме посрещна в спасителна акция, която вече гордо мога да обявя за успешна и да превърна в полезно четиво за всеки, който споделя този проблем.

Спешна промяна на навиците!
Първата и най-важна стъпка е мигновено да елиминирате всички вредни навици в грижата за косата. Смятах, че това ще ми коства време и усилия, но всъщност става въпрос за малки, елементарни промени с големи резултати.

Чистият скалп – здрав ли е скалпът, здрава е и косата. Замърсяванията предизвикват възпаления, а те унищожават косъма. Преди да посегнете към шампоана, измийте скалпа си старателно само с вода. Голям процент от мръсотията се отмива лесно с водичка и така осигуряваме по-лесно проникване на последващите продукти.

Шампоанът - Разпенвайте шампоана първо между дланите си за да се научите да контролирате количеството, а после разнасяйте с масажиращи движения с възглавничките на пръстите си, а не с ноктите, за да не наранявате несъзнателно кожата си.

Температурата на водата също има огромно значение – прекалено горещата вода стресира скалпът ви (като любител на врелите душове това беше предизвикателство за мен). Ако успеете да завършите душът си с една бърза, студена струя, контрастът ще засили кръвообращението и ще подсили растежа.

Сешоарът – особено в студените месеци е почти невъзможно да се откажем напълно от сешоара. И все пак, би било от огромна помощ за косата ви да изчакате тя да изсъхне поне на 70% преди да я издърпате с четка под горещата струя въздух. Така ще намалите накъсванията. Колкото и добре да се получава прическата, не допирайте сешоара директно към кичура, който сушите. И нещо, към което бях изключително небрежна доскоро – използвайте термопротектор

Връзването – просто развейте свободно тази грива! Или поне у дома стойте с пусната коса. И никога, ама никога не спете вързани.

Пипането на косата – навик, най-труден за изкореняване. Изисква сериозна концентрация и контрол над това непрекъснато да проправяте пръсти през косата си, да си играете със случаен кичур и прочее. Има огромно значение за омазнавянето на косата ви – все пак, това постоянно разресване с пръсти вкарва мръсотия и уврежда косъма. С достатъчно желание обаче, няма невъзможни неща. 


Правилен избор и употреба на продукти
Това, което прилагаме върху косата си оказва огромно влияние върху състоянието ѝ. Трябва внимателно да разберем от какво има нужда и да го осигурим. Ето и кои съставки да търсите в съдържанията, според нуждата:

За много суха коса – кокосово масло ( Cocos Nucifera (Coconut) Oil ). Продукти с кокос в асортимента на ArthaBeauty може да намерите тук.  Допълнително може да си вземете и чисто кокосово масло с което да обгрижите косата си за половин-един час преди къпане.

За увредена от третиране коса – конопено масло (Hemp Seed Oil). Конопеното масло спомага възстановяването на скалпа и косъма, а за щастие ArthaBeauty разполага с цяла гама продукти на марка, влюбена в силата на конопа, а именно HEMPZ.

За капеща/оредяла коса – съставки като рицин, коприва, специални протеини, се грижат за стимулацията на скалпа и овладяват косопада. Подбрах тези продукти за вас, а винаги може да погледнете и Revivogen


Промяната отвън идва отвътре.
Стигаме до най-хубавата част. От нея ще извлечете не само огромна полза за косата си, но и за цялостното състояние на организма си. Нагледали сме се на видеа в които жени мажат косите си с всевъзможни хранителни продукти. Намират се и добри попадения, но моят категоричен съвет е – изяжте ги. Това, което поглъщаме има удивително силно влияние върху състоянието на косата и кожата ни. Сега ще ви запозная с няколко храни, които да включите в менюто си и за които може да сте сигурни, че ще окажат своя принос в благосъстоянието на косъма.

Коприва – хапвайте смело коприва, шедьоври, или пък я пийте на чай. Тя се прицелва в косопада, като елиминира възпаленията на скалпа и възпира самоунищожението на космените фоликули. Аз лично си я харесвам на гъста супичка, но чаят ми се услажда също. :) 

Спанак – още един вкусен източник на безценни вещества и на така необходимото желязо, които спомагат растежа на косата.

Киви и мандарини – два плода, перфектни за настоящия сезон, с високо съдържание на витамин Ц, което освен, че е благотворно за косата ви, укрепва и цялата ви имунна система. Те се насочват по-конкретно към защитата на косъма.

Тиква и моркови – оранжевите симпатяги помагат много за уплътняването на косъма, благодарение на витамин А и витамин Е – възстановителни и подсилващи. Да не забравяме и доброто им въздействие върху зрението ви. 

Суровите ядки, сьомгата и авокадото пък са онези полезни мазнини, които придават мекота и блясък на косата ви.
Не е трудно да се поддържа качествен режим на хранене, скъпи приятели, трудно е само да се започне. След това всичко се нарежда. Ясно е, че интензитетът на ежедневието ни усложнява храненето, но поне в свободното си време положете усилия. Ограничете до възможния за вас минимум приема на джънк, пакетирани храни с незнаен произход и прочее унищожителни продукти. Имате за добър стимул състоянието на косата и кожата си, а покрай тях талията, енергията и дори настроението ви ще претърпят положителни промени.


И така, тази спасителна акция всъщност не е нищо сложно. Не забравяйте само търпението. Скоростта на възстановителния процес зависи и от дълбочината на нанесените щети. Моята трансформация отне два месеца и продължавам да работя върху себе си. Няма да ахнете на първия ден, нито на втория, но след седмица ще отбележите напредък. А след две – грижите ще се превърнат в удоволствие, защото няма по-голям стимул от видимия резултат. 

Бъдете здрави, скъпи шедьоври! Ще се радвам да чуя вашите отзиви. А дотогава оставам на ваше разположение – чувствайте се свободни да ми пишете лично на всякакви теми на elihelp@arthabeauty.bg . За мен е привилегия да съм във ваша полза.

С много любов,
Ели, ArthaBeauty