Сулфатите в козметиката (SLS и SLES) | ArthaBeauty

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

Подарък продукт с всяка поръчка, платена с карта

Вашата кошница

Нямате артикули в количката.

Меню

Актуално

Сулфатите в козметиката (SLS и SLES)

Сулфатите са измиващи вещества в козметичните продукти, които оставят усещането за чистота. Те са тези, които образуват пяната. Ако погледнете в състава на шампоан със сулфати ще ги намерите описани като: Sodium Lauryl Sulfate или SLS; Sodium Laureth Sulfate или SLES; Ammonium Lauryl Sulfate; Sodium Myreth Sulfate; TEA Laureth Sulfate.

Полезни или вредни са сулфатите?

Теориите за ползите и вредите от сулфатите са двупосочни. Някои от тях доказват, че сулфатите играят роля при хормонални дисбаланси, както и при болести като Паркинсон и Алцхаймер. Доказана е, че те причиняват раздразнения при хора с чувствителна кожа, както и при състояния на екземи или пърхот. Можете да ги намерите в своя шампоан, балсам, душ гел и дори в пастата за зъби. 

Сулфатите са тези вещества, които предизвикват сълзи, когато шампоана попадне в очите. Също така те почистват толкова добре, че премахват и естествените защитни масла от косъма. Затова и косата ви “скърца” от чистота. 

Ние ви съветваме да се съобразите с типа и състоянието на косата и кожата си, когато избирате козметични продукти със сулфати. 

Ако имате чувствителна кожа (сърбящ или лющещ се скалп, както и кожни екземи) или увредена коса, поради химическо третиране или боядисване, препоръчваме да избягвате продукти със сулфати. 

Ако имате нормална здрава коса, тогава използването на шампоан, който съдържа сулфати, е въпрос на предпочитание. Просто не забравяйте да подхраните косата си с балсам след шампоана. 

Ако имате екстеншъни към косата си, не използвайте сулфатни шампоани. Тъй като удълженията не са свързани със скалпа, те не могат да получават подхранване и естествени защитни масла от скалпа. При тух сулфатите могат да предизвикат бързо изсушаване на незащитената коса, избледняване на цвета и увреждане на структурата на косъма. Това е необратим процес при екшъншъните, който не е във ваша полза. 

Някои сулфати могат да бъдат заменени с по-благородни алтернативи, като например кокоил глутамат натрий (Sodium Cocoyl Glutamate), който е по-меко почистващо средство, произведено от растителен материал и може да бъде по-безопасна опция за чувствителни кожи и коси.

Важно е да се отбележи, че производители на козметични продукти създават формули без сулфати за хора, които търсят по-натурални и безопасни опции за грижа за кожата и косата си. Тези продукти може да съдържат по-меки почистващи средства, както и натурални екстракти, които могат да имат положителен ефект върху здравето на кожата и косата.

 

Избери своята грижа за коса без сулфати ТУК.